Etykiety

czwartek, 31 maja 2012

WARKOCZE Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI


To wynik pewnej babskiej posiadówy w połowie dnia i oglądania gazet z przepisami. I żeby śmieszniej było - wcale nie w nich znalazłam przepis. Od słowa do słowa. A bo ktoś kiedyś... a nie bo Asia robiła. A warkocz. A jak? A tak i tak. O! No i mnie natchnęło. Zlazłam to piętro niżej, do swojej kuchni, pogrzebałam w lodówce, dobra jest - wszystko co mi przyszło do głowy jako potrzebne - było! Zabrałam się do dzieła i powiem, że swego rodzaju fastfoodowo-domowe jedzonko, ale smaczne:) Warto spróbować, zwłaszcza jak nam ciasto francuskie zalega w lodówce :P

Co musimy znaleźć w lodówce i jej okolicach:
  • paczkę ciasta francuskiego
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 5 pieczarek
  • 4 grube plasterki szynki
  • mozarella
  • jajko
  • oregano, czosnek granulowany, sól
Działamy:
  1. Szynkę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki.
  2. Kawałki ciasta francuskiego rozwałkowujemy (zachowujemy kształt prostokąta, po prostu robimy go większym, a cieńszym). Prostokąt z dłuższych stron nacinamy w paski do jednej trzeciej wysokości (tak, żeby został nam środek, na który położymy farsz).
  3. Środek smarujemy przecierem, posypujemy oregano, solą i czosnkiem. Układamy nań szynkę, pieczarki i posypujemy mozarellą. 
  4. Powstałe paski ciasta układamy na skos, naprzemiennie, tworząc 'warkocz'.
  5. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  6. Zapiekamy w 200ºC, aż warkocze się ładnie zarumienią.

1 komentarz: