Ja wiem, że to jeszcze nie pora. Że jeszcze na leczo stanowczo zbyt wcześnie. Ale ja nic na to nie poradzę. No zachciało mi się tak strasznie, że po prostu musiałam zrobić. No i zrobiłam, hehe:D Pyszne. Nie bez kozery mi się chciało. Ja wiem, że rodzajów lecza tyle ile kuchni w Polsce. Moje nie jest jakieś wyjątkowe, po prostu mi smakuje, dlatego się nim dzielę. A i tak każdy pewnie zrobi po swojemu:)
Potrzebujemy:
- 2 papryki (najładniej się chyba prezentuje połączenie czerwonej i żółtej)
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- puszka pomidorów
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól do smaku
- olej
Działamy:
- Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Również w kostkę kroimy cebulę i umyte pieczarki. Podsmażamy na oleju. Gdy papryka zmięknie trochę przerzucamy do garnka (chyba że ktoś posiada odpowiednio głęboką patelnię, ja nie mam).
- Zalewamy pomidorami. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy na maleńkim ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Doprawiamy przyprawami i voila :) Ledwo mi się do zdjęcia uchowało:)
uwielbiam leczo!!!! jak sezon na papryke sie zaczyna to robie je baaardzo czesto :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, a jeszcze jak cukinia... super ;]
OdpowiedzUsuńBędę robić dziś:)
OdpowiedzUsuńNo to ktoś tu będzie miał dobry obiad:)
Usuńpyszności! :) Czekam na swoją cukinię, bo lubię w takiej wersji
OdpowiedzUsuńŚwietnie Ci wyszło :) W ten weekend znowu zrobię :P Zapraszam do spróbowania też mojej wersji - http://leczo.net.pl :)
OdpowiedzUsuń