Etykiety

niedziela, 10 czerwca 2012

KREM MARCHEWKOWY


Potrawa własna, pozwalająca minimalnym nakładem środków przygotować naprawdę pyszny obiad o ile ktoś gustuje w tak gęstych zupach:) My uwielbiamy, więc nie było problemu. W dodatku jakby się samo robiło. Ciężko było mi znaleźć odpowiedź na stwierdzenie mojego kochania: "No dobra, ta porcyjka w garnku to dla mnie, a ty co jesz?". Ale na szczęście jakoś się podzielił i głodna nie chodziłam;)

Ingrediencje:
  • 4 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry madras 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 kostki rosołowe drobiowe lub warzywne
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól
Czarujemy coś z niczego:
  1. Marchewkę kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na patelni.
  2. Warzywa przerzucamy do garnka (tylko celnie, mniej mycia będzie :P), zalewamy litrem gorącej wody i wrzucamy dwie kostki rosołowe. Gotujemy na małym ogniu, aż marchewka zmięknie.
  3. Dodajemy przyprawy i przecier, wszystko blendujemy i taki oto krem podajemy z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Prawda, że się prawie samo zrobiło? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz