Etykiety

poniedziałek, 7 stycznia 2013

CHLEB OLIWKOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Jak obiecałam...wczoraj zapachniało pysznie w całym domu. Wyszło mięciutko, oliwkowo i aromatycznie. Po  prostu grzechem byłoby się nie podzielić:) Przepis wygrzebany w książce Pani Barbary Jakimowicz-Klein ("Upiecz swój chleb") i ze wszech miar godny polecenia. Już wiem, że będzie ten chlebek nam towarzyszył na każdym letnim grillowaniu, ale i do sałatki greckiej pysznie się będzie komponował... i tak jak dziś - po prostu z masełkiem też jest cudownie:) Połowa zniknęła w oka mgnieniu.... drugiej też nie wróżę długiego żywota.

Niezbędne ingrediencje:)
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 275 ml letniej wody
  • 2-3 łyżki oliwy do posmarowania miski
  • 130g oliwek bez pestek (u mnie czarne)
  • 40g suszonych pomidorów z oliwy
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • tłuszcz do posmarowania formy
Działamy:
  1. Mieszamy mąkę, sól, cukier i drożdże w dużej misce.
  2. Dodajemy oliwę z oliwek i wodę - wyrabiamy ciasto na zwartą, lśniącą masę.
  3. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do posmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na godzinę pod ściereczką).
  4. Oliwki i pomidory kroimy na drobne kawałki.
  5. Uderzamy dłonią w wyrośnięte ciasto i ponownie wyrabiamy dodając oliwki i pomidory.
  6. Z ciasta formujemy okrągły bochenek i wkładamy do formy - u mnie tortownica. Ciasto odstawiamy na kolejne pół godziny.
  7. Po tym czasie ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy 30-40 min w 200°C. Chlebek powinien zbrązowieć, a przy pukaniu wydawać pusty dźwięk.
  8. Próbujemy zjeść dopiero jak ostygnie ;)

2 komentarze:

  1. mmmm! Kiedyś poczyniłam bułeczki z suszonymi pomidorami, więc jeśli ten chleb smakuje podobnie to musi być przepyyyyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidory lubię, oliwki lubię... obawiam się, że pożarłabym cały ten chleb od razu :) Na jak dużej tortownicy piekłaś?

    OdpowiedzUsuń