Etykiety

niedziela, 1 kwietnia 2012

SMAŻAJE...


....czyli sobotnie śniadanie w wydaniu męskim:) A co, mężczyźni też potrafią gotować. Przynajmniej mój:) Woda na herbatę mu nieźle wychodzi. Jajecznicę robi boską. Placki ziemniaczane. I smażaje. Otóż to. To wynalazek własny mojego mężczyzny i trzeba przyznać, że wybitnie udany. W dodatku jeden z nielicznych, których nie próbuję po nim naśladować. Troszkę z lenistwa.... troszeczkę dlatego, że smażaje wcale nie są takie proste i trywialne, jakby się mogło na pierwszy rzut oka zdawać. I dlatego, że ja tak lubię, jak on mi robi śniadania:) Ale do rzeczy...

Co powinno się znaleźć na stole, by smażaje zaistniały:
  • 2 bułki (należy zdobyć takie, co to mają miękki środek i można je z tego środka wypatroszyć, wnętrzności bułki można zjeść do spółki z psem - bo nasz nie odpuści takiej okazji)
  • kilka plasterków pomidora
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 3 jajka
  • odrobina mleka
  • posiekany szczypiorek
  • olej
  • sól, czubryca zielona, ostra papryka
Męskie hokus-pokus, czyli robią panowie smażaje:
  1. Bułki przecinają wzdłuż i patroszą dzielnie.
  2. W miseczce bełtają jajka z mlekiem i przyprawami (ostrożnie z solą, lepiej potem posolić nieco pomidora).
  3. Do bułek nalewają przygotowane, rozbełtane jajko.
  4. I teraz trudność.... przynajmniej dla mnie, bo panowie radzą sobie z tym świetnie:) Na rozgrzany olej należy położyć bułkę, ale nie ot tak... tylko do góry nogami, a przy tym żeby się jajko nie wylało, tylko zostało w bułce. Wydaje się trudne, ale odrobina refleksu, pewności w rękach i fik... bułki się smażą, a jajko się wcale nie rozpływa:)
  5. Gdy jajko się już zetnie, panowie odwracają bułki, przykrywają je żółtym serem i przez chwilę smażą pod przykryciem, by ser się rozpuścił. 
  6. Usmażone bułki to już prawie smażaje. Należy je zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu, potraktować pomidorem i ozdobić szczypiorkiem. I oto pyszne śniadanie:)

3 komentarze:

  1. U mnie w domu funkcjonuje podobny przepis, ale nazywa się toto "kromki w jajku". I polega dokładnie na tym co w nazwie - stary, podsuszony chleb panieruje się w jaju i podsmaża z obydwu stron, obkładając solidnie szynką, pieczarkami, żółtym serem i innymi wynalazkami, które akurat zalegają w lodówce.
    Znamienne jest to, że u mnie, dla odmiany, tylko kobiety parają się wykonaniem tego ustrojstwa, a mężczyźni trwają w radosnym oczekiwaniu na wyżerkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. 38 yrs old Paralegal Adella Ruddiman, hailing from Madoc enjoys watching movies like The End of the Tour and Soapmaking. Took a trip to Brussels and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. znajdz tutaj

    OdpowiedzUsuń