Przyszła raz do mnie Marysia, w torebce miała makaron, napoczętą flaszkę wódki, śmietanę i koncentrat. Po co kazała mi mieć masło i parmezan - wydało się za chwilę:) Tak długo męczyłam Marysię o jakiś przepis 'prawdziwie włoski', w końcu przez pół roku była Rzymianką - i niniejszym teraz to się opłaciło. Uwielbiam makarony, ale ten był wyjątkowy. Nie po polsku utopiony w sosie, o nie... on jest nasiąknięty sosem, to jakby przeistoczenie makaronu w esencję smaku:) Od razu mówię - wódki nie czuć, odparowuje w procesie gotowania, ale jak to alkohol - wyostrza inne smaki, bez niej tak pysznie by nie było.
Niezbędne ingrediencje:
- 400g makaronu penne
- 200g słodkiej śmietanki
- 50g masła
- 4 łyżki czystej wódki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki chilli
- 4 łyżeczki parmezanu
Gotowanie po włosku w polskiej kuchni:
- Gotujemy makaron al dente.
- W tym czasie masło rozpuszczamy na patelni i podsmażamy z chilli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wódkę - chwilę podgrzewamy.
- Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany (odcedzony!:P) makaron i mieszamy.
- Zalewamy całość śmietaną i dodajemy parmezan - mieszamy znowu, by móc się po chwili cieszyć czymś... a... sami zobaczycie jakie to dobre:D Warto chwilę podgrzewać na patelni, makaron nasiąknie sosem. a nie będzie w nim pływał:)
Przepis bierze udział w dwóch akcjach na durszlaku:) zobaczymy, co z tego wyjdzie:)
Dodawałam już wódki do sosów, ale do dań mięsnych. Do makaronu jeszcze nie próbowałam. Ale może być fajnym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńCiekawie. Piszesz tak interesująco, że aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź:) w sumie dlaczego by nie spróbować:)
OdpowiedzUsuńWygraj!!!!! :D
OdpowiedzUsuń