Etykiety

środa, 21 marca 2012

PASTA CON VODKA


Przyszła raz do mnie Marysia, w torebce miała makaron, napoczętą flaszkę wódki, śmietanę i koncentrat. Po co kazała mi mieć masło i parmezan - wydało się za chwilę:) Tak długo męczyłam Marysię o jakiś przepis 'prawdziwie włoski', w końcu przez pół roku była Rzymianką - i niniejszym teraz to się opłaciło. Uwielbiam makarony, ale ten był wyjątkowy. Nie po polsku utopiony w sosie, o nie... on jest nasiąknięty sosem, to jakby przeistoczenie makaronu w esencję smaku:) Od razu mówię - wódki nie czuć, odparowuje w procesie gotowania, ale jak to alkohol - wyostrza inne smaki, bez niej tak pysznie by nie było. 

Niezbędne ingrediencje:
  • 400g makaronu penne
  • 200g słodkiej śmietanki
  • 50g masła
  • 4 łyżki czystej wódki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki chilli
  • 4 łyżeczki parmezanu
Gotowanie po włosku w polskiej kuchni:
  1. Gotujemy makaron al dente.
  2. W tym czasie masło rozpuszczamy na patelni i podsmażamy z chilli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wódkę - chwilę podgrzewamy.
  3. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany (odcedzony!:P) makaron i mieszamy.
  4. Zalewamy całość śmietaną i dodajemy parmezan - mieszamy znowu, by móc się po chwili cieszyć czymś... a... sami zobaczycie jakie to dobre:D Warto chwilę podgrzewać na patelni, makaron nasiąknie sosem. a nie będzie w nim pływał:)

Przepis bierze udział w dwóch akcjach na durszlaku:) zobaczymy, co z tego wyjdzie:)

4 komentarze:

  1. Dodawałam już wódki do sosów, ale do dań mięsnych. Do makaronu jeszcze nie próbowałam. Ale może być fajnym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie. Piszesz tak interesująco, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za podpowiedź:) w sumie dlaczego by nie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń