Etykiety

czwartek, 23 lutego 2012

ZUPA KUKURYDZIANA



A tak mnie naszło na eksperymenta. I nawet powiem wam, że smacznie się skończyło. Zupka ciekawa. Nieco hm... mi smakowała chipsami... zaglądał fotograf jak widać podejrzliwie do talerza. Niepewnie. Potem odłożył aparat, wziął łyżkę i powąchał. Ostrożnie zanużył łyżkę w żółciutkim płynie. Spróbował raz i drugi. A potem po prostu podniósł głowę znad jedzonka i zapytał: "A dokładka to jest?". Więc chyba bardziej zachęcać już nie muszę:)

Co do zupki potrzebujemy:

  • 500ml wywaru (może być z kostki rosołowej)
  • puszka kukurydzy
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • papryka słodka, sól do smaku
  • natka pietruszki
I pichcimy:)

  1. Ziemniaki gotujemy, kroimy w niewielką kostkę. Cebulkę podsmażamy.
  2. Do gotującego się wywaru dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaki, cebulkę i kukurydzę wraz z zalewą. 
  3. Podbijamy słodką śmietanką, doprawiamy papryką i posypujemy pietruszką. Błyskawiczna zupka:)

2 komentarze:

  1. Ciekawe, ciekawe... zaintrygowała mnie ta zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie jestem świeżo po degustacji zupki, i powiem : PALCE LIZAĆ !!! Zrobiłam ciut inaczej, zamiast ziemniaczków dałam ryż, doprawiłam pieprzem i curry... i wcale nie smakuje jak chipsy :P zupka wchodzi na stałe do mojego domowego menu :) dzięki

    Bati

    OdpowiedzUsuń