Etykiety

niedziela, 12 lutego 2012

KEBAB W CHLEBIE PITA od A do Z



Pora na fast-fooda, który tak naprawdę chyba można określić mianem slow food:) Sami zróbmy coś, co w wersji byle jakiej dostajemy w barach, niech nie śmierdzi starym tłuszczem, nie smakuje zwiędłą sałatą i niech jedyną rzeczą ratującą smak nie będą hektolitry tłustego sosu.  Stąd moja propozycja na dziś, bo przy niedzieli mamy więcej czasu i możemy pokombinować. Niech będzie smacznie i syto. Niech będzie kolorowo, niech wiosna zajrzy na talerze... mniam:) Przepis na chlebki nie jest mój, wynalazłam w sieci (tutaj) i przetestowałam własnołapnie... a potem inni przetestowali na własnych podniebieniach:)


Magikujemy chlebki:
  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  1. Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzine, aż podwoi swoją objętość. Szczęśliwi posiadacze miski tupperware po prostu wrzucają wszystko do michy, kręcą i michę dają do wody... wszystko gotowe w 20 minut;)
  2. Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę - zostawić na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło.
  3. Każdą kulę uformować w krążek - polecam nieco grubszy, wtedy chlebek będzie puszysty i da się łatwo przeciąć. Jeśli krążek będzie cieniutki, bo po prostu farsz nałożyć trzeba będzie na niego, a nie w niego;)
  4. I teraz najważniejsze - pieczemy placki w 260ºC, ale nakładać je należy na wyłożoną pergaminem i już nagrzaną blachę - dzięki temu uda nam się uzyskać efekt kieszonki;) Pieczemy aż się ładnie zarumienią (ok. 10 minut).
Magikujemy farsz:
  • sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • pół puszki kukurydzy
  • zielony ogórek
  • oliwki
  • dwie piersi z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa/kebaba
  • oliwa
  1. Mięso kroimy na małe kawałki i obtaczamy w przyprawie. Obsmażamy na oliwie.
  2. Sałatę drzemy na małe kawałki, pomidora i ogórka kroimy w kostkę, odcedzamy kukurydzę, oliwki kroimy w plasterki.
Magikujemy sos:
  • duży jogurt naturalny (ja używam odtłuszczonego;)
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól
  • słodka papryka
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, szczypiorek siekamy i wszystkie składniki mieszamy z jogurtem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby smaki się przeniknęły.
Magikujemy kebaba:)
  1. Chlebki rozcinamy i dosyć obficie smarujemy przygotowanym sosem, możemy polać trochę keczupem.
  2. Nakładamy mięso i wszystkie inne przygotowane składniki farszu.
  3. Wcinamy.. i pilnujemy michy, bo odwrócenie wzroku wystarczy, by kebab się zdematerializował. Czary-mary:)

1 komentarz:

  1. Czary - mary, a na koniec nie do wiary :) - czyli szybko, kolorowo i smacznie. Idealny obiad, nikt na 100% nie będzie głodny :)

    OdpowiedzUsuń