Etykiety

niedziela, 29 stycznia 2012

POTRAWKA Z KURCZAKA Z FASOLKĄ MUNG





Danie powstało przez przypadek. Po prostu do kuchni przywędrowała znad naszych głów fasolka mung... i co z nią było zrobić? Trzeba było coś wymyślić. Najlepiej coś smacznego. A że głodni byliśmy, to i musiało być sycące. I proste, bo były jednocześnie inne rzeczy do robienia. I takie właśnie danie wyszło, niewyszukane, smaczne, przez większość czasu, jakiego potrzebuje na przygotowanie - zajmujące się samo sobą. Może nieco za szybko zniknęło i tylko fartowi zawdzięczamy, że zdążyliśmy zrobić zdjęcie, ale jednak godne polecenia:)


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g ryżu basmati
  • 250 g fasolki mung
  • 2 cebule
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (gęstego)
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz


Pichcimy:
  1. Fasolkę mung zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy sól, kurkumę i gotujemy 40 minut.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy przez chwilę razem. Wlewamy 2 szklanki gorącej wody, przecier, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem pół godziny.
  3. Ryż również gotujemy - choć w oddzielnym garnku;) przez kwadrans. Odsączamy i mieszamy z kurczakiem. Dodajemy odcedzoną fasolkę i wszystko razem gotujemy na maleńkim ogniu jeszcze przez 10 minut. 
Prawda, że mniam?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz