Etykiety

piątek, 6 stycznia 2012

CIASTECZKA MAROKAŃSKIE



Jeśli się czegoś nie używa, powinno się tego pozbyć. Tak było dzisiaj z książeczką z przepisami wydaną przez Claudię jako dodatek do gazety (całe wieki temu). Ale jak zwykle, musiałam sobie jeszcze pooglądać i... no miałam kardamon! I migdały... i nawet po jakiejś imprezie została biała czekolada, bąbelkowa... kto to w ogóle lubi?:P A potem okazało się, że nieco lepkie, wcale nie tak słodkie ciasteczka wabią cytrusową nutą każdego, kto się zbliży do talerza. Smakują wakacjami. Słowo honoru:)


Składniki:

  • 200 g zmielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • rodzynki
  • tabliczka białej czekolady.

Pichcenie:

  1. Migdały, cukier, białka i kardamon miksujemy.
  2. Na blasze wyłożonej pergaminem układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej głęboko wsadzamy rodzynkę. Na środku ciasteczek robimy niewielkie zagłębienie.
  3. Pieczemy 10 min w 200°C. 
  4. Kiedy ostygną w dołeczki dajemy roztopioną na parze białą czekoladę.... jak zastygnie możemy jeść:)

3 komentarze:

  1. Przeprzeprzepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. To działa:) Są super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I smaczność się rozlewa pomiędzy nami;)

    OdpowiedzUsuń