Etykiety

piątek, 1 lutego 2013

SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM


Danie powstało przez pomyłkę i z braku czasu. Przez pomyłkę, bo zamiast tuńczyka w sosie własnym lub w oleju do pasty twarogowej (którą na pewno kiedyś zrobię!) kupiłam tuńczyka w sosie pomidorowym. A z braku czasu, bo Bobas lada chwila miał się obudzić, a danie to z założenia robi się błyskawicznie;) No i nawet udało mi się zjeść normalnie, a nie ćwicząc ekwilibrystyczne sztuczki lewą ręką, bo prawa podtrzymuje ssącego mleczko Bobasa. Przyznam się też uczciwie, że nie do końca wierzyliśmy w to danie, bo uwielbiamy sos bolognese.... więc ryba? A tu miła niespodzianka, rybka w sosie była naprawdę mniam. Sami się przekonajcie:)

Potrzebujemy:

  • puszka pomidorów
  • puszka tuńczyka
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 kostka rosołowa (ja użyłam robionej w thermomixie - zdrowa wersja;) )
  • sól do smaku
  • kapary - łyżeczka na porcję
  • tarty ser żółty do posypania
  • oliwa
Działamy:

  1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy chilli, rozmaryn i czosnek granulowany, podsmażamy chwilkę razem.
  2. Dodajemy pomidory z puszki (nie odsączamy ich), gdy się zagotują dodajemy przecier, sól, cukier i kostkę rosołową. 
  3. Makaron gotujemy al dente. 
  4. Gdy sos jest gotowy dodajemy tuńczyka w sosie i mieszamy.
  5. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypany serem i kaparami. Zjadłabym jeszcze:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz