Etykiety

środa, 13 lutego 2013

KARKÓWKA OTULONA CEBULKĄ



Mmm...tak smacznie wyszło, że nawet mnie to zaskoczyło. Mięsko mięciutkie, soczyste, doprawione, ale nie ostre. Szczerze mówiąc jak dla mnie przebiło karkówkę w zupie cebulowej:)  Ku wielkiej rozpaczy naszej Rudej Psiej Mendy pochłonęliśmy wszystko w czasie nieprzyzwoicie krótkim, a Mój Kochany poleciał do kuchni sprawdzić naczynie żaroodporne, czy coś zostało. Nie zostało, więc za parę dni mam upiec znowu, zamówienie już zostało złożone. Chyba wystarczająca rekomendacja, żebyście mogli spróbować i u siebie;)

Potrzebujemy:
  • 4 płatów karkówki
  • 4 średnich lub dużych cebul
  • 2 łyżek oleju
  • przypraw: czubrycy czerwonej, soli, chilli, słodkiej papryki, ziół Małgorzaty (mieszanka typu wegeta, tylko o nieco zdrowszym składzie), maggi
Przygotowanie (nic prostszego na świecie):
  1. Karkówkę oprószamy przyprawami i polewamy maggi - wkładamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na 24h.
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dno wykładamy połowę cebuli, kładziemy karkówkę i przysypujemy resztą cebuli.
  4. Pieczemy pod przykryciem 90 minut w 180°C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz