Etykiety

niedziela, 8 stycznia 2012

PIECZONA KARKÓWKA W ZUPIE CEBULOWEJ



Jedno z tych dań, co to się praktycznie same robią. Możemy więc pobawić się w ucznia czarnoksiężnika, wydać karkówce stosowne polecenia... i zająć się czymś innym;) Nie dość że posłuszna, to jeszcze pyszna, o wyrazistym smaku. Na samo wspomnienie człowiek znowu robi się głodny:)



Składniki:

  • 4 plastry karkówki (ok. 0,5 kg)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietany
  • 100 ml wody
  • 2 zupy cebulowe Knorr
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

Czary-mary:

  1. Śmietanę, jogurt i wodę mieszamy z zupą cebulową.
  2. Karkówkę rozbijamy delikatnie, lekko posolimy i posypujemy pieprzem.
  3. Posmarowane z obu stron powstałym z zupy cebulowej sosem plastry układamy w naczyniu żaroodpornym. Resztką 'sosu' zalewamy mięso i posypujemy żółtym serem.
  4. Pieczemy bez przykrycia 60 minut w temperaturze 180°C.

1 komentarz:

  1. Ciekawie połączenie, przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń